Krajalnica warzyw KW350 jest urządzeniem służącym do rozdrabniania różnych gatunków surowych warzyw i owoców, poprzez tarcie (przecieranie), krojenie na plastry, beleczki, wiórki i kostki. Zastosowanie odpowiedniej tarczy z tarkami lub tarczy z nożami pozwala na uzyskanie najbardziej wskazanego rozdrabniania jarzyn w danym procesie technologicznym. Krajalnica ze względu na dużą wydajność znajduje zastosowanie w przetwórniach warzyw przygotowujących surówki i półprodukty do
przygotowania potraw.
Wyposażenie dodatkowe do krajalnicy:
- ściągacz,
- popychacz,
- klucz sześciokątny S6.
Ogólny opis
Krajalnica do warzyw składa się z następujących głównych zespołów (rys. nr.1) : korpusu krajalnicy, pokrywy z wsypem, zespołu napędowego oraz dociskacza zespolonym z zespołem mikrowyłącznika. Osłona zespołu napędowego, korpus krajalnicy, pokrywa i obudowa mikrowyłącznika wykonane są ze stali nierdzewnej. Korpus krajalnicy mocowany jest do zespołu napędowego, a pokrywa do korpusu krajalnicy za pomocą pięciu śrub z nakrętką radełkowaną M8. Napęd silnika elektrycznego przenoszony jest na wałek wyjściowy za pośrednictwem jednostopniowej przekładni walcowej.
Krajalnica warzyw dostarczona jest do użytkownika bez zamocowanego stojaka przesuwnego, który nie stanowi wyposażenia, a jest odrębną pozycją
przy zakupie.
Rodzaje tarcz roboczych
Głównym zadaniem krajalnicy jest rozdrabnianie warzyw i owoców poprzez tarcie, krojenie na plastry, kostkę, beleczki i wiórki. Tarcze robocze stanową odrębną pozycję przy zakupie.
W zależności od potrzeb przy zastosowaniu odpowiedniej tarczy możemy na urządzeniu wykonać rozdrabianie:
- na wiórki:
- tarcza do wiórek 3×1,5 mm (poz.23),
- tarcza do wiórek 5×2,5 mm (poz.24),
- tarcza do wiórek 7×3,5 mm (poz.25),
- tarcza do wiórek 9×4,5 mm (poz.26),
- tarcza do wiórek 11×5,5 mm (poz.27),
- na miazgę:
– tarcza do tarcia ziemniaków (poz.28) - na plastry:
– tarcza z nożem nastawnym 0- 8 mm (poz.22),
– tarcza do plastrów 10 mm (poz.18),
– tarcza do plastrów falistych 6 mm, 8 mm, 10 mm (poz.30- 32) - na kostkę:
– krata do kostek 10x10x10 (poz.20) z zespołem noża (poz.21),
– krata do kostek 20x20x10 (poz.20a) z zespołem noża (poz.21),
– krata do kostek 8x8x10 16x16x10 (poz. 20b) z zespołem noża
(poz.21) - tarcza do szatkowania (poz. 19),
- tarcza do surówek 1,7×18 mm, 1,7×36 mm (poz. 33, 34),
- tarcza do beleczek 6×6 (poz. 29).
Bezpieczeństwo użytkowania
Krajalnica warzyw KW350 została zaprojektowana i wyprodukowana w celu rozdrabniania surowych warzyw i owoców poprzez tarcie, krojenie na plastry, kostkę, beleczki i wiórki. Zalecamy korzystanie z urządzenia wyłącznie do czynności opisanych w niniejszej instrukcji.
Zabrania się:
obsługi krajalnicy warzyw przez osoby niepowołane, będące pod wpływem alkoholu, bądź pod wpływem innych środków o podobnym działaniu. Powyższy zakaz dotyczy również osób wyznaczonych, a nie zaznajomionych z niniejszą instrukcją,
- w trakcie obsługi krajalnicy noszenia ozdób dłoni np.: pierścionek bransoleta, łańcuszek, zegarek itp.,
- używania krajalnicy niesprawnej technicznie,
- wkładania rąk pod pokrywę, do wysypu w czasie pracy krajalnicy,
- dotykania tarcz roboczych i innych części będących w ruchu,
- wymiany tarcz rozdrabniających przed odłączeniem krajalnicy z sieci zasilającej,
- zdejmowania pokrywy w czasie pracy krajalnicy,
- dokonywania napraw przez osoby do tego nieupoważnione, pod rygorem utraty uprawnień wynikających z gwarancji,
- szarpania, przecinania przewodów elektrycznych i innych czynności nie związanych z normalną obsługą i konserwacją krajalnicy warzyw,
- dokonywania napraw, dotykania elementów instalacji elektrycznej i silnika przed wyjęciem wtyczki z gniazda wtykowego,
- wkładania i wyjmowania wtyczki mokrą ręką,
- pozostawiania pracującej krajalnicy bez dozoru,
- mycia i konserwacji krajalnicy będącej pod napięciem,
- przestawiać maszynę, gdy jest ona podłączona do sieci zasilającej,
- ciągnąć za kabel sieciowy, aby go odłączyć,
- przesuwać maszynę ciągnąc ją za kabel sieciowy,
- stawiać jakiekolwiek ciężary na maszynie, kablu zasilania sieciowego,
- umieszczać kabel zasilania sieciowego w pobliżu ostrych krawędzi lub w miejscach grożących jego spaleniem,
- eksploatować maszynę jeśli jej kabel sieciowy jest uszkodzony,
- pozostawiać maszynę po zakończeniu pracy z wetkniętym kablem zasilania sieciowego,
- pracy na urządzeniu w atmosferze zagrożonej wybuchem,
- umieszczać jakiekolwiek obiekty pod maszyną bądź podkładać cokolwiek pod jej nóżki
- czyścić maszynę za pomocą substancji palnych, przyspieszających korozję, szkodliwych bądź za pomocą strumieni wody pod wysokim
ciśnieniem, - zanurzać maszynę w wodzie bądź w jakichkolwiek innych płynach,
- krojenia warzyw mrożonych,
- blokowania mikrowyłącznika,
- popychania ręką produktów w czasie rozdrabniania,
- eksploatować maszynę jeśli nie zostały wcielone w życie wszystkie wytyczne dotyczące eliminacji stwarzanych przez nią zagrożeń.
- Nie stosowanie się do podanych instrukcji i wskazówek BHP może powodować urazy w wyniku porażenia prądem elektrycznym jak również urazy mechaniczne np. uderzenia, otarcia.
- Użytkownik będzie odpowiedzialny za wszelkie szkody wynikłe z nieprzestrzegania wyspecyfikowanych warunków normalnej eksploatacji. W razie jakichkolwiek wątpliwości prosimy kontaktować się najbliższym autoryzowanym centrum serwisowym.